יום חמישי, 26 ביולי 2012

תקרית הפרפוצי'נו

בבית קפה דבלינאי מפורסם, התקבל לאחרונה מכתב מרשת ידועה שאיימה בהליכים משפטיים כנגד העסק. ומעשה שהיה כך היה...

בית הקפה הבריסטה הקירח (The Bald Barista) הוא מוסד ידוע בדבלין. הוא קם לפני מספר שנים על ידי באז פנדל (Buzz Fendall), בחור מניו זילנד שחי בדבלין כבר שנים רבות. המקום שוכן בבית אוולון ברחוב אונגייר (המשך של רחוב ג'ורג' הגדול מצד אחד וקמדן בצד השני). במקום מתגאים בהגשת קפה אומנותי ואיכותי.

לאחרונה, על אף שאירלנד לא מצטיינת בקיץ מהחמים בתבל, הציעו במקום משקה קפה קר קיצי תחת השם פרפוצ'ינו (Frappuccino), שם שהוא די גנרי למשאות קפוצ'ינו קרים. אך מסתבר שהשם פרפוצ'ינו הוא סימן מסחרי של חברת סטארבקס, רשת בתי הקפה האמריקנית לה סניפים רבים בדבלין, הידועה בעיקר בהפצת קפה בינוני+ במחירים מופקעים למדי.

משגילו בסטארבקס שהבריסטה הקירח משתמש בשם שהם רשמו כסימן מסחרי שלהם, שלחו מכתב לבריסטה ודרשו בתוקף שייחדל להשתמש בשם ויסיר אותו מהתפריטים במקום. אם לא יעשה זאת תוך 14 ימים, כך איימו הפרקליטים של סטארבקס, הם ינקטו נגדו בהליכים משפטיים.

עוד באותו היום, הסיר באז את המשקה מהתפריט, או יותר נכון את השם הממותג. מעתה פשוט בקשו קפה קר (Ice Coffee) עד שיימצא למשקה הקפה הצונן שם חדש.

סטארבקס הוכיחו את קטנוניותם. האם השם הוא באמת מה שמשפיע על לקוחות לבחור בקפה הקר ולא במוקה רותחת? האם רבבות לקוחות, אלפים, מאות, עשרות או אפילו לקוח אחד נכנס לבריסטה הקירח ואמר, "וואו, יש כאן פרפוצ'ינו, אזמין אחד" ולא היה עושה זאת לו היה נעשה שימוש בשם אחר או אם סטארבקס לא היו "משקיעים" בפיתוח המותג?

בכל מקרה, באז רגיש לענייני מיתוג. הוא בעצמו פיתח את קפה פיקס לפני מספר שנים שמשווק לבתי קפה שונים בעיר. מאז רבים משתמשים בתערובת הקפה, אך לטעמו לא מעניקים את הערך המוסף שהמותג שלו אמור לשדר ולכן הוא בעצמו מנסה להרחיק ולבדל עצמו מהמותג. הוא אפילו שינה מעט את גוון הכתום של הבריסטה הקירח.

תוכלו לקרוא עוד על הסיפור של הבריסטה הקירח וסטארבקס כאן. הסיפור זכה לתיאורים ציניים כגון Oh Frap (על משקל Oh crap) וכן F*****ccino.


בתי קפה בדבלין

וזו הזדמנות נהדרת לספר על בתי קפה בדבלין. אני באופן אישי לא שותה קפה (כוס מים זה די והותר עבורי), אולם אני מכיר בעובדת החיים שיש אנשים שלא יכולים להתחיל את היום ללא ספל קפה והמהדרים אף לא מתפקדים ללא שימון הגוף בכוס קפה בכל כמה שעות ולכן חשוב לאזכר כמה מהמקומות המשובחים ביותר לשתיית קפה בדבלין.

אין בכוונתי לכתוב סקירה מקיפה על בתי הקפה בדבלין (שוב, אני לא מרבה בשתיית הזהב השחור) ואין זו רשימה מלאה. ודאי ישנם מקומות טובים שלא נכנסו לרשימה, למשל The Cake Cafe הנמצא ליד רחוב קאמדן שזוכה לשבחים רבים, אך טרם ביקרתי בו בעצמי (אם אתם מכירים מקום שחושבים שראוי להיכנס לרשימה, אתם מזומנים להשאיר תגובה) ואולי יש קוראים שלא יאהבו את הרשימה שלהלן. ואף על פי כן, הנה רשימת בתי הקפה הטובים בדבלין:


הבריסטה הקירח

מבלי להכביר במילים, שכן זאת כבר עשינו מספר פסקאות קודם לכן, הבריסטה הקירח מגיש את קפה איכותי ויפהפה. הוא ממוקם ברחוב אונגייר, כחמש עד עשר דקות הליכה נינוחה מסטיפנס גרין.
במורד הרחוב ישנו עוד סניף של הבריסטה המגיש קפה טייק אווי.

במקום מוכרים עוגות, עוגיות, כריכים ובוריטוס.
הטבעונים והרגישים ללקטוז שביניכם יכולים להזמין קפה עם סויה.

החסרון המרכזי של המקום הוא האובססיביות של הבעלים עם המותג. מצד אחד, זה אמיץ ומעורר הערכה להתגאות בקרחת במקום לנסות להסתיר אותה. מצד שני, לאחרונה באז, האיש והקרחת, קעקע את שם העסק וסמל המקום המסולסל על קרקפתו נטולת השיער, כלומר הוא מעט הגזים עם קידום המותג בכל מחיר.


שוקולד חם בבריסטה הקירח


קפה לאטה


כך תזהו את בית הקפה מבחוץ


אומנות הקפה

מקום נוסף המתגאה בקפה איכותי המוגש בצורה אומנותית ומהפנטת הוא "אומנות הקפה" (The Art of Coffee). המקום מנוהל על ידי בחור רוסי, אם אינני טועה, וזכה במספר תחרויות בריסטה.

יש להם שני סניפים, אחד בדוקלנדס (לאלו שעובדים בגוגל, פייסבוק או סתם נמצאים באזור) והשני ברחוב הארקורט (Harcourt), לא הרחק מהבריסטה הקירח.
רבים מחשיבים את הקפה שלהם כטוב יותר מזה של הבריסטה הקירח, אך מי אני שאשפוט? השוקולד החם והצ'אי לאטה מעט שונים בסגנון מזה של הבריסטה.
גם כאן תוכלו ליהנות משלל עוגות ומאפים ולבקש חלב סויה ללא תוספת תשלום (ביתר המקומות, על פי רוב, שימוש בחלב סויה דורש תוספת של כחצי אירו).



אומנות הקפה



צ'אי לאטה או תה עם חלב (סויה)

ביווליס

אמרתם בית קפה בדבלין, אמרתם ביווליס (Bewleys), עסק שהיה משפחתי מ-1840, עד אשר הצאצאים החליטו שעסקי הקפה הם לא בשבילם ומכרו אותו לפסל אירי נודע העונה לשם פטריק קמפבל או פדי קמפבל אם להשתמש בכינוי האירי באמצע שנות השמונים.
הסניף שלהם ברחוב גרפטון שווה ביקור גם אם אין בכוונתכם לשתות. הדקורציה במקום נהדרת ובתקופת חג המולד ישנה תצוגת בובות ברוח החג. את קישוטי הכריסמס, כמו רוב הפסלים הפזורים בבית הקפה, עיצב הבעלים.
עוד כמה מילים על הדקורציה במקום. מעבר לפסיפס המעטר את המקום, אם תשבו בחלק האחורי של החנות, תזכו ליהנות מחלונות הויטראז' המהממים של אומן הזכוכית הנודע (וכן מאייר) הארי קלרק (Harry Clarke). זה מסוג הדברים שקשה לאמוד את מחירם, שכן האומן לא עימנו מזה כשמונים שנה.

לאחרונה שופץ עוד סניף של ביווליס ברחוב ווסטמורלנד, לא הרחק מגשר אוקונל. אבל המקום מתוחזק על ידי סטארבקס (ואתם יודעים מה הטעם של סטארבקס, כי הוא אותו דבר בכל מקום) ומרבית הדקורציה הפנימית נהרסה. לשון אחר, הכניסה למקום היא קנקן יפה שלא ממש מעיד על תוכנו, אם להשתמש בביטויים מעולם התה.

באופן אישי, אני מעט סולד מטיב השירות במקום. אם אתם לא מגיעים בחליפה, המלצרים יעקמו את האף ובאופן כללי ישנה ציפייה שתזמינו ארוחת בוקר מלאה ולא רק ספל קפה. ואף על פי כן, ביווליס הוא אתר חובה למבקרים בדבלין.



סניף Bewley's ברחוב Grafton


חלונות הויטראז' של הארי קלרק


קוסטה ברחוב נאסו

רשת בתי קפה גרועה לא פחות מזו של סטארבקס (ואולי אף גרועה יותר) היא קוסטה. הם באמת עוד סטארבקס עם שם אחר, לוגו שונה וגוון אדמדם במקום ירקרק.
יש להם סניפים רבים ברחבי הרפובליקה האירית בכלל ודבלין בפרט. רובם משעממים, מהסוג שתראו בכל מקום, אך סניף אחד, יפה במיוחד, הוא זה בפינת הרחובות נאסו ודוסון, ממש כאן.

אם אתם מעוניינים בקפה בינוני במחיר שווה לכל נפש, אך חשוב לכם לשבת במקום יפה ונמאס לכם מביווליס או השירות האומלל שלהם, זה בהחלט המקום עבורכם.

אגב, אם אתם רוצים לשבת במקום יפהפה עם שירות נהדר, נסו את הבנק בקולג' גרין.  הואיל ומדובר בגסטרופאב, כלומר פאב שמגיש אוכל, לא הקדשתי לו קטע בפני עצמו, אבל הוא בהחלט שווה ביקור ומגיש גם קפה, שוקו וכמובן גם אלכוהול.



סניף קפה קוסטה



קאו קפה

בקאו קפה (Keogh) אשר ברחוב טרינטי, סימטה קטנה היוצאת מדיים סטריטי (Dame Street) מגישים קפה. קפה לא רע בכלל.
אבל הסיבה המרכזית שאני ממליץ על המקום הזה הוא המאפינס, מאפינים, קאפקייקס, קאפקייקים או איך שלא תקראו לעוגות הללו.
באירו ותשעים, תוכלו לקבל מאפין עם פירות יער ושוקולד לבן, תפוחים וקינמון, אגס ותפוח, לימון ושוקולנד לבן, פטל ועוד שלל טעמים, רובם ככולם עם המון פירות בפנים. על פי רוב, המאפינים חמים, שכן הם נאפים במטבח שנמצא בקומת המרתף.

על אף שהמקום מעוצב בצורה פחות או יותר נחמדה, הוא צפוף ודחוק למדי, כך שהייתי ממליץ לקחת את המאפין עמכם ולשבת להתענג עליו במקום אחר. זה גם מעט יותר זול כאשר לוקחים את העוגה החוצה ולא עושים שימוש בהיצע המקומות המוגבל.


קאו - הם הספיקו לשנות מעט את החזית, אבל היא עדיין ניתנת לזיהוי


האפרסקים של קייסי

 את KC Peaches לא הייתי מגדיר כבית קפה. כלומר הם יכינו לכם קפה נהדר ויגישו עוגות מעולות. אבל בבית קפה טיפוסי אין על פי רוב מזנון בופה (ניסיתי פעם אחת, לא היה רע, אבל לא מדובר באוכל הכי טוב שאפשר להשיג בדבלין) או מרתף יינות כמו זה שבמקום.

בסוף השבוע המקום שליו למדי, אך אם תבקרו במקום בימות השבוע במהלך שנת הלימודים, צפו מפגש עם עשרות סטודנטים רועשים מטריניטי קולג' הסמוך.
הם ממוקמים ברחוב נאסו Nassau Street ויש להם סניף ברחוב פירס, בדוקלנס.


קייסי פיצ'ס - מבט מהקומה השנייה


הגלריה הלאומית

בין אם אתם מבקרים בדבלין לזמן קצר ובין אם אתם גרים כאן תקופה ארוכה, הגלרייה הלאומית של אירלנד היא מקום מומלץ לביקור בשל שלל התערוכות (כתבתי למשל על התערוכה של טרנר המוצגת מידי חודש ינואר). אם אתם כאן, ודאי תרצו להיכנס לקפיטריה המציעה שלל עוגות, מאכלים וקפה לא רע בכלל. במהרה תגלו גם שמדובר בבית קפה שנעים לשבת בו גם אם לא מבקרים אף ציור או פסל בגלרייה, שכן המקום גדול, תמיד יש מקום והמלצרים במקום לא יבהו בכם במטרה לגרום לכם לעזוב.

בבוקר, מלצרים יעברו על פניכם עם קנקן קפה וימזגו לכם עוד כאשר הספל שלכם יתרוקן. מומלץ למכורים לקפאין.


הגלריה הלאומית - הקפיטריה בצד שמאל



דרך המשי - צ'סטר ביטי

המלצתי לא פעם על ביקור בספריית צ'סטר ביטי, המוזיאון הנהדר המתחבא מאחורי טירת דבלין.
בקומת הקרקע במוזיאון, ממוקמת מסעדת דרך המשי המציעה מגוון מאכלים אוריינטליים בכלל ומזרח תיכוניים בפרט.
השף במקום, אברהם פלאן, נולד בירושלים, כך שאם אתם מתגעגעים למאכלים מהלבנט או לחילופין מבקרים בדבלין זמן קצר אך לא מעוניינים בהתנסות קולינרית עם מזון לא מוכר ומעדיפים את האוכל המוכר מישראל, זה המקום בשבילכם.

מצד שני, האווירה במקום שונה מהמסעדות המזרחיות בישראל, על אחת כמה וכמה מדוכני הפלאפל והשאוורמה. צפו לקהל סועדים אליטיסטי יותר מזה אליו אתם מורגלים ממסעדת אווזי.

הקפה במקום גם הוא מצוין (זו הסיבה שהמקום נמצא ברשימה זו) ותוכלו להתענג עליו עם בקלאווה טרייה ולעיתים אף עם כנאפה.
החסרון המרכזי הוא שעות הפתיחה הלא גמישות במיוחד, החופפות לאלו בהן המוזיאון פתוח.



ספריית צ'סטר ביטי - דרך המשי בצד שמאל



קארלוצ'יו - קפה איטלקי

המקום האחרון אליו אתייחס הוא קארלוצ'יו. מדובר במסעדה איטלקית, עם כל הפסטה והפיצה הכרוכים בדבר. למען האמת, מדובר ברשת די גדולה עם סניפים רבים ברחבי הממלכה המאוחדת (בריטניה) ובעוד מספר מקומות עם סניף אחד בדבלין.
בשעות הבוקר, המקום מגיש קפה, תה, משקה שוקולד איטלקי סמיך, יחד עם שלל עוגות, קרואסונים ומאפים איטלקיים וצרפתיים אחרים.

המסעדה ממוקמת ברחוב דוסון (Dawson). בניגוד לגלרייה הלאומית שהוזכרה קודם, בה תוכלו לשרוץ שעות ארוכות מבלי להידרש להזמין דבר, ברגע שתלגמו את הלגימה האחרונה מהספל שלכם, מלצר עם מבטא איטלקי כבד יישאל אתכם אם אתם רוצים להזמין משהו נוסף ואם תשיבו פניו ריקם, הוא יציע לכם את החשבון. לא סימפטי במיוחד, אבל מצד שני מדובר במסעדה ולא בבית קפה.


 עוגת הלוגו של קארלוצ'יו. אותי השם הצחיק


תם אך לא נשלם. הרשימה לעיל חלקית ואשתדל לעדכן אותה אם וכאשר אני מגלה מקום חדש שאני סבור שראוי להיכנס לרשימה.
בינתיים, אם טרם מצאתם מקום לשתות בו קפה בדבלין, כולי תקווה שהרשימה הנ"ל תעזור.


עדכון 27 אוגוסט

 לפני מספר שבועות ביקרתי בקריפט (Crypt) שמתחת לקתדרלת כרייסט צ'רץ' (Christ Church Cathedral). לאחרונה נפתח במקום בית קפה. ההיצע די סטנדרטי עם תה וקפה של ביווליס (ראו למעלה) ומספר עוגות. אבל האווירה של המרתף החשוך של הכנסייה באמת מיוחדת. והמקום גם לא סואן במיוחד, כך שאם אתם מחפשים שקט, זה בהחלט המקום עבורכם.

מבחינה היסטורית, נהגו לאכסן במקום יין (כן, שיכר ודת הולכים יד ביד), בין היתר, כך שאפילו לא מדובר בשינוי ייעוד המבנה. תפילה למעלה, עינוגים למטה.
בהחלט מומלץ למבקרים בכרייסט צ'רץ' או באזור הכנסיה (על אף שהמקום נמצא בדבלין 8, הוא במרכז העיר).

תגובה 1:

  1. עשית לי חשק לקפה :)
    (ובנינו, גם אני לא משתייני הקפה)

    השבמחק